Over Gooiland

Het monumentale Gooiland werd in de jaren ’30 ontworpen door architect Jan Duiker. De Amsterdamse elite die in de jaren twintig en dertig buiten de stad in het Gooi was gaan wonen miste daar de cultuur en het uitgaansleven van de stad. Zij kwam er niet meer aan toe om ’s avonds even terug te reizen naar Amsterdam. Er was dus vraag naar een bruisend uitgaanscentrum in het Gooi.

Duiker zag gebouwen als machines en Gooiland was een "cultuur/uitgaans/gastvrijheids-machine", met veel licht en openheid, ruimten die in elkaar overlopen, lichte kleuren en licht natuursteen. Kenmerkend waren verder de vele grote slanke stalen ramen met dun profiel, de ronde vormen, onder andere in de plafonds van het grand café en de schouwburg, en het glazen Duikertorentje bij de achteringang van de schouwburg met details in roodkoper.

In 2017 is zowel de evenementenlocatie als het hotel in ere hersteld. De visie van Jan Duiker en het historische verhaal achter het pand zijn daarbij als rode draad aangehouden. De inrichting van de lobbby van het hotel en de 56 kamers, waaronder 2 familiekamers en 4 suites, is een combinatie van oer-Hollandse merken, strakke luxe en een knipoog naar de hoogtijdagen van de radio. De periode dat Gooiland gebouwd werd is ook de periode dat veel Nederlandse merken ontstonden die later groot werden. Met dit in het achterhoofd is dit hotel het eerste Dutch brand hotel in Nederland geworden. 

Theater

Theater Gooiland is één van de meest intieme van Nederland en heeft een werkende originele handbediende trekkenwand. Het theater biedt ruimte voor 750 gasten verdeeld over de begane grond en het balkon. Hierdoor kan het theater gezelschappen van diverse aantallen huisvesten. Onze unieke theaterruimte is geliefd bij artiesten, maar wordt tegenwoordig ook steeds meer ingezet voor congressen en evenementen.

 

Nieuws

23 april 2020 - Het doek valt definitief voor culturele programmering Stichting Gooiland Theater
11 maart 2020 - Gemeente Hilversum stopt financiële steun aan Gooiand Theater