Over Gooiland

Het monumentale Gooiland werd in de jaren ’30 ontworpen door architect Jan Duiker. De Amsterdamse elite die in de jaren twintig en dertig buiten de stad in het Gooi was gaan wonen miste daar de cultuur en het uitgaansleven van de stad. Zij kwam er niet meer aan toe om ’s avonds even terug te reizen naar Amsterdam. Er was dus vraag naar een bruisend uitgaanscentrum in het Gooi.

Duiker zag gebouwen als machines en Gooiland was een "cultuur/uitgaans/gastvrijheids-machine", met veel licht en openheid, ruimten die in elkaar overlopen, lichte kleuren en licht natuursteen. Kenmerkend waren verder de vele grote slanke stalen ramen met dun profiel, de ronde vormen, onder andere in de plafonds van het grand café en de schouwburg, en het glazen Duikertorentje bij de achteringang van de schouwburg met details in roodkoper.

Van het oorspronkelijk ontwerp is na ruim 80 jaar weinig meer over. Het interieur en de sfeer worden daarom aankomend jaar goed aangepakt. Het gebouw moet weer de allure van toen krijgen, met binnenin het nieuwste van het nieuwste. Per 1 januari is de evenementenlocatie/theater tevens eigenaar van het bijbehorende Amrath Hotel die een grote metamorfose zal ondergaan. ‘’De geest en gedachten van de architect moeten terugkomen in het nieuwe hotel. Alle renovaties zijn nog een verrassing, maar wat wij wel kunnen aankondigen is dat het enorm bijzonder is en past binnen de voorstad van Amsterdam’’.

Theater

Theater Gooiland is één van de meest intieme van Nederland en heeft een werkende originele handbediende trekkenwand. Het theater biedt ruimte voor 750 gasten verdeeld over de begane grond en het balkon. Hierdoor kan het theater gezelschappen van diverse aantallen huisvesten. Onze unieke theaterruimte is geliefd bij artiesten, maar wordt tegenwoordig ook steeds meer ingezet voor congressen en evenementen.